hundguidensverige.se

Så skyddar du hunden från fästingbett

Så skyddar du hunden från fästingbett

maj 26, 2022 | Dognews, Mat & hälsa

Vi reder ut djungeln med fästingar, fästingmedel & fästingsjukdomar.

Sommarsäsongen är på ingång och likaså fästingarna. Det är viktigt att skydda din hund mot fästingbett, som annars kan orsaka den ibland dödliga sjukdomen Borrelia. Vi har samlat all nödvändig fästinginformation här.

Fakta fästingar

Innan fästingen biter sprutar den in saliv som fungerar som ett bedövningsmedel, därefter kan dem bita sig fast i 3-11 dagar. Visste du att dem kan leva upp till ett år utan att suga blod!
Fästingar suger blod från flera olika djur vilket är anledningen till att dem kan bära på sjukdomar. Notera dock att alla fästingar inte bär på sjukdomar.

Förebygg fästingbett

Steg ett i kampen mot fästingar är att förebygga betten. Bor du i ett fästingbett område rekommenderas att behandla hunden med ett fästingförebyggande medel. Det finns många olika fästingpreparat på marknaden, dem bruar delas upp följande grupper.

Spot-on preparat – Appliceras direkt på huden. Den aktiva substansen sprids sedan genom hudfetterna.
Tuggtabletter – Ges i munnen och har effekt i 4-12 veckor.
Fästinghalsband – Utsöndrar en aktiv substans mot fästingar.

Många av fästingskydden är receptbelagda men man kan enkelt få ett recept genom att kontakta veterinär. Ett tips är att kontakta Anicuras digitala veterinär, som kan skriva ut recept online. Du hittar deras fästingsalva här.

Naturliga fästingmedel

Har man en känslig hund kan det vara ett alternativ att prova naturliga fästingmedel utan kemikalier. I Sverige finns företaget WAP som gör naturliga fästingmedel utan tillsatta kemikalier. Alla deras produkter är dessutom veganska och tillverkade i Skåne. Du hittar dem här

Hur tar man bort en fästing på hunden?

Det är enklast att plocka bort fästingar med en pincett eller en fästingplockare. Ta bort fästingen så snabbt som möjligt då risken för sjukdomar ökar ju längre tid fästingen får sitta. Efteråt kan det uppfattas som en liten svullnad där fästingen suttit, den brukar försvinna efter några dagar. Kontakta veterinär om du märker att hundens allmäntillstånd verkar påverkat.

Förekommande fästingsjukdomarna hos hundar

Här är några av dem vanligaste förekommande fästingsjukdomarna hos hundar.
Mer information hittar du från Firstvet & Moderna på länkarna nedan.
Kontakta alltid veterinären om du misstänker att din hund blivit sjuk på grund av ett fästingbett.

lista på hundvänliga badplatser

Följ oss!

Följ oss på sociala medier för de allra senaste uppdateringarna!

Senaste inläggen

Kanske är du också intresserad av…